www.eprace.edu.pl » gastronomia-w-uk » Ogólna ocena kuchni brytyjskiej » Podstawowe posiłki w Wielkiej Brytanii

Podstawowe posiłki w Wielkiej Brytanii

Brytyjskie śniadanie. Hotele, pensjonaty i kawiarnie w całym kraju nadal serwują dla wszystkich chętnych „full english breakfast” ( pełne angielskie śniadanie ). Składa się ono z soku owocowego, płatków zbożowych z mlekiem oraz kilku lub wszystkich składników wymienionych poniżej, z których większość jest smażona lub grillowania: bekonu, jajek, kiełbasek, pomidorów, grzybów, wątróbki, kaszanki, a także fasoli w sosie pomidorowym spożywanej na toście z masłem. Jeśli ktoś lubi sosy, może dodać trochę ketchupu lub brązowego sosu. Jako uzupełnienie posiłku podaje się tosty, masło i marmoladę oraz herbatę lub kawę. (5)

Do innych tradycyjnych brytyjskich potraw śniadaniowych należą porrigde ( owsianka ) lub płatki zbożowe na zimno, jajka przygotowane na wszystkie możliwe sposoby, szynka, wędzona ryba, jak na przykład kippers ( w rzeczywistości wędzone śledzie) lub kedgeree – potrawka z ryżu i wędzonego plamiaka, pozostałość pobytu Brytyjczyków w Indiach. Alternatywą jest śniadanie kontynentalne, składające się z soku pomarańczowego, bułek, tostów lub croissantów z dżemem oraz herbaty i kawy.

Dzisiaj mało kto jada pełne angielskie śniadanie, zwłaszcza w tygodniu. Na co dzień wybiera się raczej szybko przyrządzane i mniej kaloryczne płatki zbożowe i tosty. Natomiast tradycyjnym angielskim produktem, nadal obecnym na brytyjskich stołach, jest marmolada z pomarańczy (czasem z innych cytrusów). Może być przygotowywana w kilku wersjach, od słodkiego dżemu, galaretkę, do gęstej, ciemnej masy zawierającej gotowane skórki pomarańczy. Wielu ludzi nadal robi własną marmoladę raz w roku, zazwyczaj w styczniu, kiedy na rynku pojawiają się gorzkawe pomarańcze z Sewilli.

Lunch i brunch. W środowisku szkolnym oraz niektórych rodzinach ( szczególnie na północy kraju i wśród klasy robotniczej) południowy posiłek nazywany jest obiadem (dinner). Średnia i wyższa klasa w południe jada lunch.

Inna odmianą jest brunch, który zastępuje śniadanie i lunch w czasie weekendu, kiedy śpi się dłużej lub wstaje wcześnie tylko po to, aby pójść na basen lub pobiegać. Jest niespieszny, spożywany w swobodnej atmosferze posiłek.

W tygodniu ludzie pracujący po za domem wybierają na lunch zazwyczaj różne rodzaje zup, kanapki i sałatki. Jest to raczej lekki posiłek, chociaż dla chętnych w restauracjach serwuje się nawet trzydaniowe zestawy. O tej porze dnia podaje się główny posiłek dzieciom.

Angielski niedzielny lunch czyli słynny Sudany Lunch składa się tradycyjnie z dwóch dań: dania głównego, którym jest najczęściej mięso lub drób (jagnięcina, wołowina, wieprzowina lub kurczak), pieczone lub duszone, podawane z ziemniakami i dwoma innymi warzywami. Pieczone mięso polewa się gravy, sosem z mięsnego wywaru, co raz częściej robionym z gotowych granulek. Drugie danie stanowi deser (pudding, sweet, dessert).podaje się zazwyczaj wypieki w postaci ciasta lub placka z owocami bądź staro - angielskie specjały takie jak biszkopt (sponge) oraz bread and butter pudding ( deser z posmarowanej masłem bułki przekładanej bakaliami, zapieczonej z mlekiem i jajkami). Przed podaniem deser można polać śmietanką lub kremem custard, tradycyjnym słodkim sosem o zapachu wanilii przygotowanym z jajek, cukru i mleka, który dzisiaj można kupić w postaci proszku lub gotowego kremu w puszce. Przywiązujący większą wagę do zdrowego żywienia współcześni Brytyjczycy na deser wybierają sery i owoce.

Podwieczorek. W czasach wiktoriańskich pojawił się zwyczaj podwieczorków (tea), czyli popołudniowych herbatek, na które podawano herbatę i bogaty wybór bułek, kanapek, ciastek i tart. Z kolei tak zwany high tea był prostym gotowanym podwieczorkiem dla dzieci podawanym około godziny 17.00 jako ostatni posiłek w ciągu dnia. W niektórych rodzinach nadal podtrzymuje się tradycje przygotowania treściwego podwieczorku, a wielu ludzi pija herbatę z ciastem w weekendowe popołudnia. W najprostszej wersji podwieczorek składa się wyłącznie z filiżanki herbaty wypijanej o g0odzinie 16.00. W West Country do tradycyjnej „herbatki” podawane są babeczki z dżemem oraz gęstą śmietaną, która jest specjalnością regionu. Wypieki domowej roboty zawsze stanowią dużą atrakcję, są nieodłączną częścią podwieczorku nie tylko w Devon i Kornwalii.

W rodzinach robotniczych nazwą podwieczorek często określa się również wczesny wieczorny posiłek, który w rzeczywistości jest tym, co powszechnie nazywa się kolacją. Jeżeli ktoś otrzyma zaproszenie na podwieczorek, godzina spotkania pomoże mu się zorientować, o jaki posiłek chodzi. W przypadku wątpliwości najlepiej zapytać.

Kolacja czy obiad? Kolacja (supper) to prosty rodzinny posiłek podawany wieczorem w najdogodniejszej dla wszystkich porze. W tygodniu często serwuje się ciepłe dania, takie jak kotlety jagnięce lub cottage pie (mielona jagnięcina, pokryta warstwą ziemniaków i zapieczona w piekarniku). Ostatnio popularne są też potrawy z makaronu. Na zakończenie na stole pojawiają się też sery i owoce. Jeżeli ktoś ma więcej czasu, może przyrządzić bardziej skomplikowaną potrawę, ale sama nazwa kolacji sugeruje raczej niezobowiązujący posiłek.

Słowem dinner (obiad) określa się zazwyczaj uroczysty wieczorny posiłek, spożywany najczęściej około 20.00-20.30. może mieć miejsce w restauracji i niejednokrotnie biorą w nim udział zaproszeni goście. Dinner składa się z trzech lub większej liczby dań, bardziej dopracowanych niż te, które podawane są na kolację. Przywiązuje się również większą wagę do nakrycia stołu. Przed posiłkiem serwuje się różne napoje alkoholowe, a do jedzenia podaje się wina. (5)



komentarze

spoko!!!

skomentowano: 2013-03-13 19:04:41 przez: Sonda3

Copyright © 2008-2010 EPrace oraz autorzy prac.