www.eprace.edu.pl » gastronomia-w-uk » Najpopularniejsze przepisy kuchni Wielkiej Brytanii

Najpopularniejsze przepisy kuchni Wielkiej Brytanii

Kuchnia brytyjska ma równie dużo zwolenników jak i przeciwników, niemniej faktem jest że wiele spośród tradycyjnych potraw zrobiło światową karierę i jest dziś serwowane w najlepszych restauracjach. Pośród tych specjałów znalazły się między innymi: Roastbeef i Beefsteak - dobrze znane również z polskich jadłospisów, mutton chops - comber barani w kawałkach rusztu, puree z rzepy lub selera, oxtail soup – zupa na ogonach wołowych, czy wreszcie słynna turyle soup – zupa żółwiowa. Popularna jest też mock turyle – oszukana zupa żółwiowa, przyrządzana z głowy cielęcej, dodatkiem wina, jaj na twardo i pieczarek, doskonale imitująca smak prawdziwej zupy żółwiowej. Po za tym na świecie znane są typowo angielskie jaja na bekonie, słynne fish and chips –ryba z frytkami oraz niezliczone rodzaje sandwiczy. Uznaną angielską specjalnością są również grzanki welsh rerebit, czyli tosty zapiekane z masą piwno – serowa, z dodatkiem przypraw. Bardzo charakterystyczne dla brytyjskiej kuchni są różnego rodzaju puddingi przyrządzane na tłuszczu, na przykład: Yorkshire Pudding – ciasto z mleka jaj i mąki, zapiekane w tłuszczu wołowym, podawane do pieczeni wołowej, lub Plum Pudding – ciężkostrawny budyń śliwkowy, tradycyjna potrawa na Boże Narodzenie. Typowo brytyjskie są też zapiekanki Pie – mięsa, warzywa lub ryby zapiekane w cieście lub z ziemniakami. Bardzo typowe dla Brytyjczyków jest jedzenie mięs z różnorodnymi sosami: baranina z sosem miętowym, wieprzowina z jabłkowym, wołowina z chrzanem oraz indyk z sosem borowinowym. Są to wspaniałe dania kuchni brytyjskiej i warto je pokazać, ze względu na złą opinię tej wspaniałej kuchni.

Full English breakfast – pełne angielskie śniadanie

Rys.6 (12) Rys.7 (12)

Słynne angielskie śniadanie w dwóch wersjach – pierwsze - typowe śniadanie składające się z jajecznicy, smażonego bekonu, podsmażanej kaszanki, smażonej kiełbasy, fasolki w sosie pomidorowym, smażonych grzybów, pieczonego pomidora i smażonego chleba tostowego oraz drugi wariant składający się z ze smażonych ziemniaków, jajek gotowanych na twardo oraz fasolki w sosie pomidorowym.

Wild mushrooms – grzyby na przystawkę

Rys.8 (4)

Składniki:

ciasto:

sos:

  1. Zmieszać w misce wszystkie składniki potrzebne do ciasta, bardzo starannie wyrobić i podzielić na dwie części.

  2. Włączyć piekarnik na tem. 180ºC

  3. Jedną z części ciasta rozwałkować na grubość 3mm, lekko podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto podzielić na 12 części o długości 7cm i szerokości 5 cm. Ułożyć na blasze, wysmarowanej masłem, tka żeby się nie stykały. Włożyć do piekarnika i piec ok. 20 minut aż będą złociste i chrupiące.

  4. Następnie trzeba zrobić sos. Włożyć do miski razem: miód, musztardę, sól i pieprz oraz delikatnie wlać ocet. Powoli wlewać oliwę i sok z cytryny, zamieszać. Na koniec dodać cebulkę i ser pleśniowy.

  5. Rozgrzać patelnię i podsmażyć cebulę i czosnek aż będą szkliste i dodać grzyby oraz przyprawy. Gdy grzyby będą miękkie, przełożyć je do miski i dodać zieloną pietruszkę, pozostawić do ostygnięcia.

  6. Ugotować szparagi we wrzącej, lekko osolonej wodzie, aż będą sprężyste ( nie rozgotowywać). Odcedzić.

  7. Położyć na każdym talerzu po jednym ciastku. Łyżką nałożyć grzyby i po dwie szparagi, przykryć kolejnym ciastkiem i nałożyć pozostałe grzyby i szparagi. Na wierzchu położyć pozostałe ciastko, polać sosem i udekorować świeżymi liśćmi szpinaku. (4)

Leek and potato soup – zupa ziemniaczano – porowa

Rys.9 (4) Rys.10 (4)

Składniki:


  1. Obierz i poćwiartuj ziemniaki.

  2. Przygotuj pory przez usuwanie zielonych części, pozostawiając dom innego użycia, jeśli będą potrzebne. Przetnij wzdłuż i umyj pod bieżącą wodą bardzo dokładnie. Posiekaj białe części i podsmaż z połową masła i szalotką ok. 5-7 min. Wlej wodę lub wywar, dodaj sól, seler naciowy oraz poćwiartowane ziemniaki i gotuj na wolnym ogniu ok.20-25 min.

  3. Wyjmij ziemniaki i pory do miski i zmiksuj. Tak przygotowane włóż z powrotem do wywary w którym się gotowały.

  4. Zmieszaj śmietankę, mleko i pozostałe masło, podgrzewaj jedną minutę i dodaj do zupy.

  5. Do smakuj solą i pieprzem. Podawaj przybrane zieloną pietruszką i grzankami. (4)

Steak – befsztyk

Rys.11 (4) Rys.12 (4)

Składniki:


  1. Pokruszyć pieprz na ćwiartki i połówki lub zmielić w młynku do pieprzu na duże kawałki (odsypać miałki pieprz gdyż spowoduje ż potrawa będzie za ostra).

  2. Posmarować steki z obydwu stron musztardą i obtoczyć w pokruszonym pieprzu. Na końcu posolić.

  3. Rozgrzać olej na patelni o grubym dnie i ułożyć steki. Usmażyć, przewracając tylko raz gdyż wielokrotne obracanie mięsa spowoduje odpadanie pieprzu.

  4. Dodać masło i grzyby. Podsmażać do momentu aż zmiękną, przewrócić steki dwa razy i smażyć ok. 4 min. Z każdej strony aby naciągnęły aromatem grzybów.

  5. Wyłożyć steki na blachę i włożyć do podgrzewacza lub lekko nagrzanego piekarnika aby nie wystygły.

  6. Do grzybów pozostałych na patelni dolać whiskey i wywar, podgrzewać aż zgęstnieje i dolać śmietany, ponownie podgrzewać cały czas mieszając. Gdy się zgotuje odstawić z palnika.

  7. Serwować na ciepłym talerzu polane sosem grzybowym. (4)

Gammon steak – stek z szynki

Rys.13 (1) Rys.14 (1)

Składniki:

  1. Ponacinać każdy plaster szynki dookoła w odległości ok. cm.

  2. Rozpuścić masło razem z dwoma łyżkami soku z ananasów z puszki. Posmarować steki z jednej strony wraz z solą i pieprzem i grilować przez 5 min. To samo zrobić z drugiej strony steka.

  3. Wziąć 4 krążki ananasa i grilować 3-4 min.

  4. Wyłożyć na talerz steki, na wierzch położyć krążki ananasa i udekorować oliwkami i zieloną pietruszką. Podawać z zielonym groszkiem i puree ziemniaczanym. Zamiast ananasa można użyć sadzonego jajka. (1)

Beef steak and kidney pie – zapiekanka z wołowiny i wątroby

Rys.15 (1) Rys.16 (1)

Składniki:

ciasto:

  1. Wołowinę pokroić w dużą kostkę (ok. 2.5 cm), z wątroby usunąć żyły i także pokroić w kostkę (ok. 1 cm). Obtoczyć w mące.

  2. Wsypać mąkę i sól potrzebne do ciasta do miski, dodać tłuszcz i wyrobić. Jeżeli jest za twarde dodać wody. Wziąć 2/3 ciasta i wyłożyć, wysmarowaną tłuszczem formę, na tyle dużą by zmieściło się 1,5 l nadzienia zapiekanki. Pozostałą część ciasta rozwałkować, tak aby stanowiło przykrycie zapiekanki.

  3. Włożyć do naczynia wyłożonego ciastem: wątróbkę, wołowinę i cebulę. Zalać wodą tak żeby do krawędzi naczynia pozostało 2 cm. Przykryć pozostałym ciastem i skleić brzegi.

  4. Bardzo dokładnie owinąć naczynie folią kuchenną i zamknąć w wodoszczelnej formie do gotowania.

  5. Gotować przez 4,5 godziny, uzupełniając gotującą się wodę. (1)

Irish stew – irlandzka potrawa duszona

Rys.16 (1) Rys.17 (1)

Składniki:


  1. Pokroić mięso w kostkę (2 cm), wycinając żyły.

  2. Włożyć mięso, cebulę, marchew i ziemniaki warstwami do żaroodpornego naczynia, przyprawiając każdą warstwę. Zakończyć warstwą ziemniaków.

  3. Dolać wody do połowy objętości naczynia z zapiekanką.

  4. Przykryć i piec w piekarniku ok. 2 godzin aż mięso zmięknie.

  5. Ściągnąć pokrywkę i jeszcze zapiekać dopóki warstwa ziemniaków się nie zrumieni.

  6. Podawać udekorowane pietruszką. (1)

Lamb chops with spinach - kotlety z jagnięcia ze szpinakiem

Rys.18 (1) Rys.19 (1)

Składniki:


  1. Włóż szpinak do garnka bez wody i posyp solą. Mieszaj aż do momentu aż liście puszczą wodę. Przykryj i gotuj do miękkości ok. 10 min.

  2. Przełóż szpinak do miski i zmiksuj na jednolitą masę. Ponownie ogrzej delikatnie mieszając. Wyłóż do naczynia, w którym potrawa będzie serwowana.

  3. Wyłóż kotlety jagnięce oraz pomidory na blaszkę wraz z masłem i zapiekaj w piekarniku ok. 10 min lub aż zmiękną.

  4. Wyłóż kotlety na szpinak i udekoruj pomidorami. (1)

Chocolate fudge cake – ciasto czekoladowe

Rys.20 (6) Rys.21 (6)

Składniki:


Nadzienie:

  1. Podgrzej uprzednio piekarnik do 180C

  2. Wysmaruj masłem dwie okrągłe 20 – centymetrowe formy do pieczenia.

  3. 3.W dużej misce, zmieszaj się razem mąkę, cukry, kakao, proszek do pieczenia, sodę i posól. W innej misce zmieszaj razem jajka, śmietana i wanilię.

  4. Ubij mikserem masło i olej, ciągle ubijając dodaj suche składniki aż masa będzie gładka.

  5. Dodaj mieszaninę jajek i znów bardzo dokładnie zmiksuj.

  6. Przelej masę do przygotowanych form do pieczenia i piecz 50-55 min. Wyłóż do ostygnięcia.

  7. Do nadzienia stop czekoladę kuchence mikrofalowej ok.3 min. W innej misce ubij masło na puszystą masę. Dodaj przesiany cukier puder i wymieszaj. Na końcu delikatnie dodaj wanilię i czekoladę. Wymieszaj aż wszystko będzie gładkie.

  8. 1/3 nadzienia połóż na jedno ciasto, wyrównaj i przykryj drugim ciastem. Pozostałą część nadzienia rozprowadź po bokach i na wierzchu. Wyrównaj gumową szpatułką. (6)

Sherry trifle – biszkopt w winie z kremem

Rys.22 (2) Rys.23 (2)

Składniki:


  1. Posmaruj biszkopt dżemem i wyłóż dno dużego szklanego naczynia. Skrop sherry i przykryj aby pozostało wilgotne.

  2. Podgrzej mleko i wrzuć wanilię, pozostaw na 20 min i usuń wanilię.

  3. Zmiksuj razem jajka, żółtka i cukier, na końcu powoli wlej mleko. Podgrzewaj do momentu aż masa zacznie gęstnieć i zdejmij z ognia. Dodaj masło i zamieszaj.

  4. Jeżeli używasz świeżych owoców, umyj je dokładnie i pokrój w dużą kostkę, przełóż do garnka zalej 0,5l wody i posyp cukrem. Podgrzewaj do momentu w którym cukier się rozpuści. Odcedź owoce, zachowując syrop, i poukładaj je na biszkopcie.

  5. Jeżeli używasz owoców z kompotu, odcedź je tylko i poukładaj na biszkopcie, także zachowując syrop.

  6. Weź zachowany syrop i żelatynę i zrób galaretkę postępując wg wskazówek na opakowaniu.

  7. Wlej galaretkę na biszkopt i owoce, pozostaw w chłodnym miejscu aż zgęstnieje.

  8. Wyłóż krem na galaretkę.

  9. Ubij śmietankę i delikatnie połóż na wierzchu.

  10. Udekoruj wiśniami i migdałami. (2)

Scones with strawberry – bułeczki z kremem i truskawkami

Rys.24 (1) Rys.25 (1)

Składniki:

Lukier:

Przybranie:

  1. Podgrzej uprzednio piekarnik do 190 stopni C i umieść półkę w środku piekarnika.

  2. W dużej misce, zmieszaj razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia i posól. Podziel masło na małe kawałki i dodaj do mieszaniny mąki. Najlepiej posiekać nożem. Mieszanina powinna wyglądać ja duże okruszyny.

  3. W małej miseczce zmieszaj śmietankę, jajko i wanilię. Dodaj do mieszaniny mąki. Zamieszaj

  4. Zagnieć ciasto i rozwałkuj w 18cm koło grubości 4cm. Podziel ciasto na 8 trójkątów.

  5. Zrób lukier: z ubitego jajka i śmietanki. Posmaruj nim kawałki ciasta, to pomaga w przyrumienieniu pieczywa.

  6. Upiecz w piekarniku ok. 15-18 min aż lekko zbrązowieją. Wyjmij i posyp cukrem. Włóż jeszcze na chwilę do piekarnika aż cukier się stopi.

  7. Serwuj ze śmietanką lub kremem i truskawkami.

Krem:


  1. Wszystkie składniki włóż do miski i ubijaj aż do momentu gdy będzie miało konsystencję bitej śmietany. (1)

Welsh cakes – walijskie ciasteczka

Rys.26 (4) Rys.27 (4)

Składniki:



  1. Zetrzyj tłuszcz do przesianej mąki, tak by zrobić okruchy chleba. Dodaj cukier, rodzynki i wtedy jajko. Zmieszaj i zagnieć ciasto, dodając odrobinę mleka jeśli będzie potrzebne.


  1. Rozwałkuj ciasto na grubość 5mm i wycinaj kółka o średnicy 7-10 cm.

  2. Delikatnie posmaruj masłem patelnie lub blachę i smaż ciastka z każdej strony po 3-4 min. Podawaj ciepłe posypane cukrem pudrem. (4)



komentarze

TEN CO SIĘ TUTAJ TAK ZACHWYCA KUCHNIA BRYTYJSKA MA Z PEWNOSCIA MAŁO WYSZUKANE POTRZEBY KULINARNE SKORO WSZYSTKO CO OPISUJE NAZYWA "WSPANIAŁE" A JUZ PISANIE W TEN SPOSÓB O TUTEJSZYM PIECZYWIE ,JEST CONAJMNIEJ NIEPOROZUMIENIEM.

skomentowano: 2012-03-27 10:18:08 przez: GOŚC NA STAŁE MIESZKAJĄCY W SZKOCJI

Mieszkam w UK wystarczajaco dlugo zeby smialo stwierdzic,ze angielski obiad to trzy konserwy,sproszkowany gotowy sos(gravy granules)i mash potato.
1.Zupa z konserwy-wystarczy podgrzac
2.Fray Bentos-steak otworzyc puszke i podgrzac
3otworzyc puszke z groszkiem i wysypac na talerz.
Mozna tez kupic mrozonki w "ICELAND"odmrozic zgodnie z instrukcja i wywalic na talerz.OBIAD PODANO...

skomentowano: 2012-10-15 13:45:02 przez: PARTNERKA ANGLIKA...

skomentowano: 2014-06-09 18:58:23 przez: mieszakm w uk

Copyright © 2008-2010 EPrace oraz autorzy prac.