Kuchnia brytyjska ma równie dużo zwolenników jak i przeciwników, niemniej faktem jest że wiele spośród tradycyjnych potraw zrobiło światową karierę i jest dziś serwowane w najlepszych restauracjach. Pośród tych specjałów znalazły się między innymi: Roastbeef i Beefsteak - dobrze znane również z polskich jadłospisów, mutton chops - comber barani w kawałkach rusztu, puree z rzepy lub selera, oxtail soup – zupa na ogonach wołowych, czy wreszcie słynna turyle soup – zupa żółwiowa. Popularna jest też mock turyle – oszukana zupa żółwiowa, przyrządzana z głowy cielęcej, dodatkiem wina, jaj na twardo i pieczarek, doskonale imitująca smak prawdziwej zupy żółwiowej. Po za tym na świecie znane są typowo angielskie jaja na bekonie, słynne fish and chips –ryba z frytkami oraz niezliczone rodzaje sandwiczy. Uznaną angielską specjalnością są również grzanki welsh rerebit, czyli tosty zapiekane z masą piwno – serowa, z dodatkiem przypraw. Bardzo charakterystyczne dla brytyjskiej kuchni są różnego rodzaju puddingi przyrządzane na tłuszczu, na przykład: Yorkshire Pudding – ciasto z mleka jaj i mąki, zapiekane w tłuszczu wołowym, podawane do pieczeni wołowej, lub Plum Pudding – ciężkostrawny budyń śliwkowy, tradycyjna potrawa na Boże Narodzenie. Typowo brytyjskie są też zapiekanki Pie – mięsa, warzywa lub ryby zapiekane w cieście lub z ziemniakami. Bardzo typowe dla Brytyjczyków jest jedzenie mięs z różnorodnymi sosami: baranina z sosem miętowym, wieprzowina z jabłkowym, wołowina z chrzanem oraz indyk z sosem borowinowym. Są to wspaniałe dania kuchni brytyjskiej i warto je pokazać, ze względu na złą opinię tej wspaniałej kuchni.
Full English breakfast – pełne angielskie śniadanie
Rys.6 (12) Rys.7 (12)
Słynne angielskie śniadanie w dwóch wersjach – pierwsze - typowe śniadanie składające się z jajecznicy, smażonego bekonu, podsmażanej kaszanki, smażonej kiełbasy, fasolki w sosie pomidorowym, smażonych grzybów, pieczonego pomidora i smażonego chleba tostowego oraz drugi wariant składający się z ze smażonych ziemniaków, jajek gotowanych na twardo oraz fasolki w sosie pomidorowym.
Wild mushrooms – grzyby na przystawkę
Rys.8 (4)
Składniki:
2 małe cebulki, posiekane
1 ząbek czosnku, posiekany
3 łyżki oliwy z oliwek
225g mieszanych grzybów
2 łyżki siekanej natki pietruszki
16 szt zielonych szparagów
młode liście szpinaku
sól i pieprz
ciasto:
110g mąki
110g masła
175g sera cheddar, startego
1 żółtko
pieprz cayenne
sos:
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy
1 łyżka octu winnego
150ml oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 cebulka, drobno posiekana
50g sera pleśniowego
Zmieszać w misce wszystkie składniki potrzebne do ciasta, bardzo starannie wyrobić i podzielić na dwie części.
Włączyć piekarnik na tem. 180ºC
Jedną z części ciasta rozwałkować na grubość 3mm, lekko podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto podzielić na 12 części o długości 7cm i szerokości 5 cm. Ułożyć na blasze, wysmarowanej masłem, tka żeby się nie stykały. Włożyć do piekarnika i piec ok. 20 minut aż będą złociste i chrupiące.
Następnie trzeba zrobić sos. Włożyć do miski razem: miód, musztardę, sól i pieprz oraz delikatnie wlać ocet. Powoli wlewać oliwę i sok z cytryny, zamieszać. Na koniec dodać cebulkę i ser pleśniowy.
Rozgrzać patelnię i podsmażyć cebulę i czosnek aż będą szkliste i dodać grzyby oraz przyprawy. Gdy grzyby będą miękkie, przełożyć je do miski i dodać zieloną pietruszkę, pozostawić do ostygnięcia.
Ugotować szparagi we wrzącej, lekko osolonej wodzie, aż będą sprężyste ( nie rozgotowywać). Odcedzić.
Położyć na każdym talerzu po jednym ciastku. Łyżką nałożyć grzyby i po dwie szparagi, przykryć kolejnym ciastkiem i nałożyć pozostałe grzyby i szparagi. Na wierzchu położyć pozostałe ciastko, polać sosem i udekorować świeżymi liśćmi szpinaku. (4)
Leek and potato soup – zupa ziemniaczano – porowa
Rys.9 (4) Rys.10 (4)
Składniki:
3 pory
4 ziemniaki, poćwiartowane
1/4 szklanki masła
1/2 szklanki mleka
1/2; szklanki niskotłuszczowej śmietany
0,95 l. wody albo wywaru mięsnego
1/4 łyżeczka świeżej posiekanej trybuli
2 łyżki z każdego: selera naciowego i szalotki , posiekanych
zielona pietruszka do przybrania, drobno posiekana
Obierz i poćwiartuj ziemniaki.
Przygotuj pory przez usuwanie zielonych części, pozostawiając dom innego użycia, jeśli będą potrzebne. Przetnij wzdłuż i umyj pod bieżącą wodą bardzo dokładnie. Posiekaj białe części i podsmaż z połową masła i szalotką ok. 5-7 min. Wlej wodę lub wywar, dodaj sól, seler naciowy oraz poćwiartowane ziemniaki i gotuj na wolnym ogniu ok.20-25 min.
Wyjmij ziemniaki i pory do miski i zmiksuj. Tak przygotowane włóż z powrotem do wywary w którym się gotowały.
Zmieszaj śmietankę, mleko i pozostałe masło, podgrzewaj jedną minutę i dodaj do zupy.
Do smakuj solą i pieprzem. Podawaj przybrane zieloną pietruszką i grzankami. (4)
Steak – befsztyk
Rys.11 (4) Rys.12 (4)
Składniki:
3 łyżki czarnego pieprzu w ziarenkach
200g grzybów
4 steki wołowe, każdy po ok. 175g
50ml whiskey
4 łyżeczki musztardy
8 łyżek wywaru z mięsa
2 łyżki oleju słonecznikowego
4 łyżki śmietany (36%)
50g masła
sól i pieprz do smaku
Pokruszyć pieprz na ćwiartki i połówki lub zmielić w młynku do pieprzu na duże kawałki (odsypać miałki pieprz gdyż spowoduje ż potrawa będzie za ostra).
Posmarować steki z obydwu stron musztardą i obtoczyć w pokruszonym pieprzu. Na końcu posolić.
Rozgrzać olej na patelni o grubym dnie i ułożyć steki. Usmażyć, przewracając tylko raz gdyż wielokrotne obracanie mięsa spowoduje odpadanie pieprzu.
Dodać masło i grzyby. Podsmażać do momentu aż zmiękną, przewrócić steki dwa razy i smażyć ok. 4 min. Z każdej strony aby naciągnęły aromatem grzybów.
Wyłożyć steki na blachę i włożyć do podgrzewacza lub lekko nagrzanego piekarnika aby nie wystygły.
Do grzybów pozostałych na patelni dolać whiskey i wywar, podgrzewać aż zgęstnieje i dolać śmietany, ponownie podgrzewać cały czas mieszając. Gdy się zgotuje odstawić z palnika.
Serwować na ciepłym talerzu polane sosem grzybowym. (4)
Gammon steak – stek z szynki
Rys.13 (1) Rys.14 (1)
Składniki:
4 plastry surowej szynki (ok. 170g każdy)
50g masła
1 puszka ananasów w krążkach
Sól i pieprz
Kilka oliwek
Posiekana zielona pietruszka
Ponacinać każdy plaster szynki dookoła w odległości ok. cm.
Rozpuścić masło razem z dwoma łyżkami soku z ananasów z puszki. Posmarować steki z jednej strony wraz z solą i pieprzem i grilować przez 5 min. To samo zrobić z drugiej strony steka.
Wziąć 4 krążki ananasa i grilować 3-4 min.
Wyłożyć na talerz steki, na wierzch położyć krążki ananasa i udekorować oliwkami i zieloną pietruszką. Podawać z zielonym groszkiem i puree ziemniaczanym. Zamiast ananasa można użyć sadzonego jajka. (1)
Beef steak and kidney pie – zapiekanka z wołowiny i wątroby
Rys.15 (1) Rys.16 (1)
Składniki:
500g wołowiny
200g wątroby wołowej
2 łyżki przyprawionej mąki
1 cebula, obrana i posiekana
ciasto:
300g mąki
0,5 łyżeczki soli
100g tłuszczu
8 łyżek zimnej wody
Wołowinę pokroić w dużą kostkę (ok. 2.5 cm), z wątroby usunąć żyły i także pokroić w kostkę (ok. 1 cm). Obtoczyć w mące.
Wsypać mąkę i sól potrzebne do ciasta do miski, dodać tłuszcz i wyrobić. Jeżeli jest za twarde dodać wody. Wziąć 2/3 ciasta i wyłożyć, wysmarowaną tłuszczem formę, na tyle dużą by zmieściło się 1,5 l nadzienia zapiekanki. Pozostałą część ciasta rozwałkować, tak aby stanowiło przykrycie zapiekanki.
Włożyć do naczynia wyłożonego ciastem: wątróbkę, wołowinę i cebulę. Zalać wodą tak żeby do krawędzi naczynia pozostało 2 cm. Przykryć pozostałym ciastem i skleić brzegi.
Bardzo dokładnie owinąć naczynie folią kuchenną i zamknąć w wodoszczelnej formie do gotowania.
Gotować przez 4,5 godziny, uzupełniając gotującą się wodę. (1)
Irish stew – irlandzka potrawa duszona
Rys.16 (1) Rys.17 (1)
Składniki:
1200g cielęciny bez kości
2 duże cebule, pokrojone w plastry
300g marchwi, pokrojonej w talarki
500g ziemniaków, obranych i pokrojonych w talarki
sól i pieprz
natka pietruszki
Pokroić mięso w kostkę (2 cm), wycinając żyły.
Włożyć mięso, cebulę, marchew i ziemniaki warstwami do żaroodpornego naczynia, przyprawiając każdą warstwę. Zakończyć warstwą ziemniaków.
Dolać wody do połowy objętości naczynia z zapiekanką.
Przykryć i piec w piekarniku ok. 2 godzin aż mięso zmięknie.
Ściągnąć pokrywkę i jeszcze zapiekać dopóki warstwa ziemniaków się nie zrumieni.
Podawać udekorowane pietruszką. (1)
Lamb chops with spinach - kotlety z jagnięcia ze szpinakiem
Rys.18 (1) Rys.19 (1)
Składniki:
1500g szpinaku
sól i pieprz
¼ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1 ½ szklanki śmietanki kremówki
8 kotletów jagnięcych
4 pomidory, przepołowić
50g masła
Włóż szpinak do garnka bez wody i posyp solą. Mieszaj aż do momentu aż liście puszczą wodę. Przykryj i gotuj do miękkości ok. 10 min.
Przełóż szpinak do miski i zmiksuj na jednolitą masę. Ponownie ogrzej delikatnie mieszając. Wyłóż do naczynia, w którym potrawa będzie serwowana.
Wyłóż kotlety jagnięce oraz pomidory na blaszkę wraz z masłem i zapiekaj w piekarniku ok. 10 min lub aż zmiękną.
Wyłóż kotlety na szpinak i udekoruj pomidorami. (1)
Chocolate fudge cake – ciasto czekoladowe
Rys.20 (6) Rys.21 (6)
Składniki:
400g mąki
250g cukru pudru
100g lekkiego cukru z trzciny cukrowej
50g proszku kakao najwyższej jakości
2 łyżki proszku do pieczenia
1 łyżka sody oczyszczonej
1 łyżka soli 3 jajek
150ml mała śmietana
1 łyżeczka wanilii
175g masła, stopionego i ochłodzonego
125ml oleju kukurydzianego
300ml oziębionej wody
Nadzienie:
175g ciemnej czekolady, o minimalnej 70% zawartości kakao
250g n masła, zmiękczonego
275g cukru pudru, przesianego
1 łyżeczka wanilii
Podgrzej uprzednio piekarnik do 180C
Wysmaruj masłem dwie okrągłe 20 – centymetrowe formy do pieczenia.
3.W dużej misce, zmieszaj się razem mąkę, cukry, kakao, proszek do pieczenia, sodę i posól. W innej misce zmieszaj razem jajka, śmietana i wanilię.
Ubij mikserem masło i olej, ciągle ubijając dodaj suche składniki aż masa będzie gładka.
Dodaj mieszaninę jajek i znów bardzo dokładnie zmiksuj.
Przelej masę do przygotowanych form do pieczenia i piecz 50-55 min. Wyłóż do ostygnięcia.
Do nadzienia stop czekoladę kuchence mikrofalowej ok.3 min. W innej misce ubij masło na puszystą masę. Dodaj przesiany cukier puder i wymieszaj. Na końcu delikatnie dodaj wanilię i czekoladę. Wymieszaj aż wszystko będzie gładkie.
1/3 nadzienia połóż na jedno ciasto, wyrównaj i przykryj drugim ciastem. Pozostałą część nadzienia rozprowadź po bokach i na wierzchu. Wyrównaj gumową szpatułką. (6)
Sherry trifle – biszkopt w winie z kremem
Rys.22 (2) Rys.23 (2)
Składniki:
1 gotowy spód biszkoptowy
0,5l mleka
2 jajka, plus 2 żółtka
2 łyżka cukru pudru
1/2 laski wanilii
50ml sherry
200g malin albo dżemu truskawkowego
300g śmietanki kremówki
50g płatków migdałów
50g kandyzowanych wiśni
1 torebka żelatyny albo galaretki
Świeże albo mrożone owoce ( opcjonalnie z kompotu)
1 łyżka masła
Dodatkowy cukier, jeśli używasz świeże owoce
Posmaruj biszkopt dżemem i wyłóż dno dużego szklanego naczynia. Skrop sherry i przykryj aby pozostało wilgotne.
Podgrzej mleko i wrzuć wanilię, pozostaw na 20 min i usuń wanilię.
Zmiksuj razem jajka, żółtka i cukier, na końcu powoli wlej mleko. Podgrzewaj do momentu aż masa zacznie gęstnieć i zdejmij z ognia. Dodaj masło i zamieszaj.
Jeżeli używasz świeżych owoców, umyj je dokładnie i pokrój w dużą kostkę, przełóż do garnka zalej 0,5l wody i posyp cukrem. Podgrzewaj do momentu w którym cukier się rozpuści. Odcedź owoce, zachowując syrop, i poukładaj je na biszkopcie.
Jeżeli używasz owoców z kompotu, odcedź je tylko i poukładaj na biszkopcie, także zachowując syrop.
Weź zachowany syrop i żelatynę i zrób galaretkę postępując wg wskazówek na opakowaniu.
Wlej galaretkę na biszkopt i owoce, pozostaw w chłodnym miejscu aż zgęstnieje.
Wyłóż krem na galaretkę.
Ubij śmietankę i delikatnie połóż na wierzchu.
Udekoruj wiśniami i migdałami. (2)
Scones with strawberry – bułeczki z kremem i truskawkami
Rys.24 (1) Rys.25 (1)
Składniki:
280 g mąki
50 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki soli
76 g zimnego masło
1 jajko
1 łyżeczka wanilii
120 ml śmietanki albo mleka
Lukier:
1 jajko
1 łyżka śmietanki lub mleka
Przybranie:
Bita śmietana, truskawki
Dżem lub konfitura, krem
Podgrzej uprzednio piekarnik do 190 stopni C i umieść półkę w środku piekarnika.
W dużej misce, zmieszaj razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia i posól. Podziel masło na małe kawałki i dodaj do mieszaniny mąki. Najlepiej posiekać nożem. Mieszanina powinna wyglądać ja duże okruszyny.
W małej miseczce zmieszaj śmietankę, jajko i wanilię. Dodaj do mieszaniny mąki. Zamieszaj
Zagnieć ciasto i rozwałkuj w 18cm koło grubości 4cm. Podziel ciasto na 8 trójkątów.
Zrób lukier: z ubitego jajka i śmietanki. Posmaruj nim kawałki ciasta, to pomaga w przyrumienieniu pieczywa.
Upiecz w piekarniku ok. 15-18 min aż lekko zbrązowieją. Wyjmij i posyp cukrem. Włóż jeszcze na chwilę do piekarnika aż cukier się stopi.
Serwuj ze śmietanką lub kremem i truskawkami.
Krem:
100g sera mascarpone
240 ml śmietanka kremówka
1 łyżeczka wanilii
1 albo 2 łyżki cukru
Skórka z cytryny lub limonki
Wszystkie składniki włóż do miski i ubijaj aż do momentu gdy będzie miało konsystencję bitej śmietany. (1)
Welsh cakes – walijskie ciasteczka
Rys.26 (4) Rys.27 (4)
Składniki:
225g mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, przesianej
110g solonego masła
1 jajko
garść sułtanek
mleko, jeśli będzie potrzebne ł
85g cukru pudru
dodatkowe masło, dla smarowania
Zetrzyj tłuszcz do przesianej mąki, tak by zrobić okruchy chleba. Dodaj cukier, rodzynki i wtedy jajko. Zmieszaj i zagnieć ciasto, dodając odrobinę mleka jeśli będzie potrzebne.
Rozwałkuj ciasto na grubość 5mm i wycinaj kółka o średnicy 7-10 cm.
Delikatnie posmaruj masłem patelnie lub blachę i smaż ciastka z każdej strony po 3-4 min. Podawaj ciepłe posypane cukrem pudrem. (4)
TEN CO SIĘ TUTAJ TAK ZACHWYCA KUCHNIA BRYTYJSKA MA Z PEWNOSCIA MAŁO WYSZUKANE POTRZEBY KULINARNE SKORO WSZYSTKO CO OPISUJE NAZYWA "WSPANIAŁE" A JUZ PISANIE W TEN SPOSÓB O TUTEJSZYM PIECZYWIE ,JEST CONAJMNIEJ NIEPOROZUMIENIEM.
skomentowano: 2012-03-27 10:18:08 przez: GOŚC NA STAŁE MIESZKAJĄCY W SZKOCJI
Mieszkam w UK wystarczajaco dlugo zeby smialo stwierdzic,ze angielski obiad to trzy konserwy,sproszkowany gotowy sos(gravy granules)i mash potato.
1.Zupa z konserwy-wystarczy podgrzac
2.Fray Bentos-steak otworzyc puszke i podgrzac
3otworzyc puszke z groszkiem i wysypac na talerz.
Mozna tez kupic mrozonki w "ICELAND"odmrozic zgodnie z instrukcja i wywalic na talerz.OBIAD PODANO...
skomentowano: 2012-10-15 13:45:02 przez: PARTNERKA ANGLIKA...
skomentowano: 2014-06-09 18:58:23 przez: mieszakm w uk
Copyright © 2008-2010 EPrace oraz autorzy prac.