W mojej pracy zawarłam teoretyczne jak i praktyczne zagadnienia kuchni brytyjskiej. Uważam że jest to kuchnia godna polecenia każdemu i jest możliwe jej wprowadzeni do naszego rodzimego jadłospisu.
Wprowadzenie potraw z Wysp na polskie stoły jest wbrew pozorom bardzo racjonalne i wcale niedrogie. Większość potraw tej kuchni można przyrządzić u nas, dokonując czasem małych zmian w przepisie. Najważniejsze są bowiem dobre chęci i znajomość praktycznych rad.
Praca jest napisana z własnego punktu widzenia, opartego głównie na obserwacjach własnych, zauważonych i przyswojonych w czasie pobytu w Wielkiej Brytanii.
W pracy opisałam kategorie lokali gastronomicznych oraz poszczególne regiony Wielkiej Brytanii z krótkim opisem samych regionów i ich cech charakterystycznych, oraz na koniec kilka zdjęć i przepisów.
Kuchnia brytyjska na co dzień i od święta, jest bardzo różnorodna: począwszy od sandwiczy, sosów, po przez sałatki, zapiekanki i puddingi na stekach skończywszy. Oczywiście nie zapominając o słynnej angielskiej herbatce i angielskim śniadaniu, wraz ze zdjęciami i opisami.
Mam nadzieję, że zmienię stereotyp o kuchni brytyjskiej, jako o niesmacznej i przygotowywanej tylko z dań gotowych.
Copyright © 2008-2010 EPrace oraz autorzy prac.